Doorgaan naar hoofdcontent

Hoera Pasen!!!



Frokost_large

A.s zondag en maandag is het weer pasen. Wat is pasen nou eigenlijk en waarom wordt dit gevierd.
 
Pasen is de belangrijkste christelijke feestdag. Men viert de opstanding van Jezus uit de dood nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is.

Christenen herdenken met Pasen de herrijzenis van Jezus uit het graf, op de derde dag na zijn kruisiging. In veel kerken wordt in de nacht van Stille Zaterdag op Paaszondag een wake gehouden. Aan het einde van deze wake wordt de Paasdag met feestelijk gezang begroet.
 

 


Je ziet steeds vaker dat het net als met kerst hier veel aandacht aan wordt besteedt en met name op het gebied van lekker eten. Iedere supermarkt gooit zijn charmes in de strijd en komen met een speciale bijlage, folder of tijdschrift om jou pasen feestelijk te vieren. De heerlijkste gerechten komen voorbij. Een brunch, lunch, diner en wat erg nieuw is is toch wel een high tea.

Ik heb een aantal heerlijke gerechten voor je op een rijtje gezet.

Een gezond diner tijdens de paasdagen.
 
Jamies carpaccio van rosbief
Jamies carpaccio van rosbief met balsamicobietjes
 
 Ingrediënten: voor 4 personen
500 gr rode bieten
2 tene knoflook
1 takje tijm
balsamicoazijn
extra vierge olijfolie
1 pakje Jamies rosbiefplakken ( Albert Heijn)
Witte wijnazijn
Rucola
2 el mierikswortel
80 g crème fraiche
 
Bereiden
  1. 1. Boen de bieten schoon, snijd grotere exemplaren doormidden zodat ze allemaal grofweg dezelfde maat hebben en doe ze in een pan met een deksel waar ze precies in passen. Bestrooi met peper en zout, pers de knoflook uit boven de pan en voeg de tijm toe. Schenk er zoveel water bij tot de bietjes bijna onder staan. Zet de pan op middelhoog vuur, dek af met de deksel en kook de bietjes 30 min. of tot ze zacht zijn.
  2. 2. Neem de deksel van de pan en blijf koken tot het water bijna helemaal is verdampt. Voeg nu een scheut balsamicoazijn en net zoveel olijfolie toe. Kook op laag vuur tot de bietjes rondom mooi glimmen. Neem de pan van het vuur en laat de bietjes afkoelen.
  3. 3. Haal de rosbief uit de koelkast en laat in ten minste 1 uur op kamertemperatuur komen. Meng in een kleine kom de mierikswortel met de crème fraîche, een beetje peper en zout en een paar druppels wittewijnazijn en roer het wat losser met een beetje olijfolie.
  4. 4. Snijd de bieten in kwarten en leg ze op een schaal, besprenkel met eventueel kookvocht van de bieten en leg het vlees erbij. Verdeel de rucola erover en besprenkel met de mieriksworteldressing.
Jamies knapperige salade

Jamies knapperige salade
 
Ingrediënten: voor 4 personen
2 handappels
1 kleine rode ui
1 courgette
1/4 witte kool
1 rode peper, zonder zaadjes
6 el yoghurt 0% vet
4 augurken, fijngesneden
1 volle el mosterd Engels of Zaanse
1 citroen schoongeboend
 extra vierge olijfolie
1 bakje platte peterselie, alleen de blaadjes
handjes pinda's, gezout
 
Bereiden
  1. 1. Rasp de appel, ui, courgette en kool op de grove rasp van uw keukenmachine en doe alles in een kom. Als u geen keukenmachine heeft, kunt u de groenten ook met de hand raspen. Snijd de rode peper fijn en voeg deze toe.
  2. 2. Meng de yoghurt, augurk en mosterd met een beetje citroensap en een flinke snuf peper. Meng dit met de geraspte groenten, een flinke scheut extra vierge olijfolie en het merendeel van de peterselie tot een heerlijk romig mengsel.
  3. 3. Hak de pinda's of stamp ze in kleine stukjes in een vijzel. Strooi de pinda's over de salade voor een lekkere bite en bestrooi alles met de rest van de peterselie.

 Lentequiches met pecorino en ham
Lentequiches met pecorino en ham
 
Ingrediënten: voor 4 personen
4 springvormpjes doorsneden 12 cm, ingevet
6 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
2 zakken waterkers ( a 75g biologisch) of rucola
1 pak tuinerwten ( 450g, biologisch), diepvries
1 bakje munt ( 15g) alleen de blaadjes
1 bakjes platte peterselie (20g) alleen de blaadjes
4 eieren
1 beker slagroom (250ml)
100g Pecorino Romano (kaas), geraspt
1 pakje rauwe ham ( 100 g flinterdun)
 
Bereiden
  1. 1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bekleed elke vorm met 11/2 plakje bladerdeeg. Verwijder de harde steeltjes van de waterkers en snijd de rest grof, of snijd de rucola grof. Houd 2 handjes achter. Verdeel de waterkers of rucola en tuinerwten over de vormen.
  2. 2. Snijd de kruiden fijn. Klop de eieren los met de slagroom, kaas en kruiden. Schenk over de quichebodems. Verdeel de ham erover. Bak de quiches in ca. 30 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Dek af met aluminiumfolie als ze te donker worden. Neem uit de oven en laat iets afkoelen. Serveer met de achtergehouden waterkers of rucola erop. Eet u de quiche als hoofdgerecht, serveer dan met courgette-walnootsalade (zie recept elders op ah.nl/allerhande).
Gegrilde zalm met citroen
Gegrilde zalm met citroen
 
Ingrediënten: voor 4 personen
3 citroenen, schoongeboend
6 el olijfolie
1 rode uil, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngesneden
2 el kappertjes
4 Schotse zalmfilets (a 145 gr) goed gevangen zie keurmerk!
2 el peterselie, fijngehakt
 
Bereiden
 
Pers 1 citroen uit. Verhit 4 el olie in een steelpan en voeg de rode ui toe. Laat 4 min. garen tot de ui glazig is. Schenk het citroensap en 3 el kokend water erbij en voeg de knoflook toe. Laat op laag vuur 3 min. inkoken. Voeg de kappertjes toe. Dep de zalm droog met keukenpapier en bestrijk dun met de rest van de olie. Bestrooi met peper en zout. Snijd de andere 2 citroenen doormidden. Verhit een grillpan en grill de zalmfilets in 6 min. gaar. Keer halverwege. Leg na 2 min. de citroenen (met de snijkant op de grillpan) naast de zalm en gril mee tot ze gekaramelliseerd zijn. Het snijvlak is dan bruin. Schep de peterselie door het kappertjesmengsel. Leg de gegrilde zalmfilets en citroenhelften op 4 borden en schep het kappertjesmengsel erbij. Lekker met geroerbakte spinazie, pijnboompitten en couscous.
 
Jamies geroosterde kip met kruiden en couscous
Jamies geroosterde kip met kruiden en couscous
 
Ingrediënten: voor 4 personen
1 paprika
2 rode uien, in kwarten
1 venkelknol
olijfolie
1 scharrelkip ( ca 1,5 kg) op kamertemperatuur
250 g couscous
425 ml groentebouillon, heet ( van tablet )
Paar takjes munt, alleen de blaadjes
Paar takjes platte peterselie, alleen de blaadjes
Olijfolie extra vierge
 
Bereiden
  1. 1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Snijd de paprika in stukjes van 4 cm. Meng alle groenten met een scheutje olijfolie en peper en zout in een ovenschaal van ongeveer 25 bij 35 cm.
  2. 2. Besprenkel de kip met olijfolie en wrijf de kip helemaal in met het gele rasp van 1 citroen en peper en zout. Pers de citroen uit en zet het sap apart. Prik de andere citroen rondom in met een vork. Vul de kip met deze citroen en met de tijm en leg de kip op de groenten. Zet alles 1 uur en 15 min. in de oven, of tot de kip gaar is.
  3. 3. Als de kip bijna gaar is, doet u de couscous in een kom en schenkt u de hete bouillon erover. Dek af met vershoudfolie en zet apart.
  4. 4. Om te controleren of de kip gaar is, prikt u met een mes in het dikste gedeelte van het dijbeen; als het vocht dat eruit loopt helder is en het vlees makkelijk loslaat van het bot, is de kip gaar.
  5. 5. Snijd de blaadjes munt en peterselie grof. Leg de kip op een schaal en schep de groenten op een plank. Snijd de groenten grof en schep ze door de couscous met de gesneden kruiden, flink wat van het achtergehouden citroensap en een scheutje extra vierge olijfolie. Schep alles even om.
  6. 6. Serveer de kip met de geroosterde groentecouscous en vergeet vooral niet het braadvocht uit de ovenschaal erover te sprenkelen.
Frambozenbrownies
Frambozenbrownies
 
Ingrediënten: voor 18 personen
250 g boter
250 g pure chocolade
1 vanillestokje (zakje 1.5 g)
6 eieren
200 g zelfrijzend bakmeel
2 bakjes frambozen ( a 125 g)
100 g witte chocolade, in stukjes
ovenschaal ( 34 x 23 cm) ingevet en bekleed met bakpapier
 
Bereiden
  1. 1. Verwarm de oven voor op 170 ºC. Smelt de boter in een steelpan. Hak ondertussen de pure chocolade in stukken. Neem de pan van het vuur en roer de pure chocolade door de boter. Laat staan, zodat de chocolade smelt.
  2. 2. Snijd het vanillestokje open en schraap met de punt van een mes het merg eruit. Doe dit met de eieren in een grote kom. Klop in 3 min. luchtig met een mixer en voeg in delen de suiker toe. Schep de gesmolten chocolade om en schenk al roerend bij het eimengsel. Zeef het meel erboven en schep er luchtig door. Meng 1 bakje frambozen en de helft van de witte chocolade voorzichtig door het beslag. Doe in de ovenschaal.
  3. 3. Verdeel de rest van de frambozen en de rest van de witte chocolade erover en bak ca. 30 min. in het midden van de oven. Neem uit de oven en laat 2 uur afkoelen. Snijd in stukken en serveer met frambozencoulis (zie recept elders op ah.nl/allerhande
 

Lekkere high tea gerechten voor de paasdagen.

Mini fruittaartjes

Scones met cream en jam

Luxe zalmsandwich
Luxe zalmsandwiches

Zuivelspreadrolls
Zuivelspreadrolls

Brownies
Brownies
 
Voor deze recepten verwijs ik je door naar http://www.ah.nl
 
Vier jij Pasen? Zo ja, hoe! Zo niet, waarom niet !
Fijne paasdagen!






Reacties

  1. Wat een leuke foto's en lekkere recepten zeg!
    Ik vier Pasen alleen met een brunch helaas :(

    xo The Daily Fashion Drug

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk dat je hierover een postje maakt!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk al die recepten =]! Mijn favo paas moment blijft toch wel het moment als ik een chocolade paashaas krijg haha ^^!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. aah lekker,
    wou dat iemand het voorschotelde voor me haha!
    Fijn pasen meid!

    xx

    new outfit post; Kenzaa tiger top
    www.mirfashion.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Die gegrilde zalm lijkt me lekker!



    http://www.style-chameleon.com/

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Thanks for posting a lovely comment my blog.. .
I appreciate and love every comment!

Lots off love...X