Doorgaan naar hoofdcontent

Weet wat je smeert.

Tegenwoordig let iedereen wat er in het voedsel zit. Hoeveel calorieën en welke E-nummers er wel of niet goed voor jou zijn.
Maar wat vele mensen niet weten is wat er nou eigenlijk in bepaalde beautyproducten zit.
Geef jij veel geld uit aan beautyproducten? Je bent niet de enige! Jaarlijks spenderen Britse vrouwen maar liefst 3.793 euro aan schoonheidsproducten en behandelingen. Ruim 80 procent van de Britse vrouwen draagt dagelijks make-up. Maar weet jij welke ingrediënten er in je dagcrème zitten? Beautyproducten worden in Europa getest, maar er kunnen toch nog ingrediënten in producten zitten die niet goed voor je zijn. Waar moet je op letten?

Mascara
Een beetje eyeliner hier, een beetje mascara daar en je volle lange wimpers mogen weer gezien worden. Maar weet je ook wat je elke dag op je ogen smeert? De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft onderzoek gedaan naar wat er nu precies in mascara zit. En wat bleek? Er waren kankerverwekkende ingrediënten (nitrosaminenin) verwerkt in 19 van de 103 onderzochte make-up. Deze stof ontstaat als mascara en eyeliner op elkaar reageren, volgens het VWA gebeurt dat niet als er gebruik wordt gemaakt van zuivere grondstoffen.

CrèmesHeb jij snel last van eczeem? Uit onderzoek blijkt dat veel crèmes een slechte invloed hebben op je huid als je eczeem hebt. En dat zou vooral liggen aan ‘waterhoudende crèmes' met sodium lauryl sulfate. Een crème op basis van olie is volgens de onderzoekers beter om te gebruiken tegen eczeem. Ftalaten kun je maar beter ook vermijden. Dit komt onder andere in beautyproducten, make-up en parfums voor. Een hoge dosering kan zelfs je vruchtbaarheid aantasten.

Deo
In veel deodorants vind je parabenen. Deze stof zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels niet ongestoord hun gang kunnen gaan. Dat is op zich prettig, alleen gaat het gerucht dat deze chemische stof ook kankerverwekkend zou zijn. Hebben parabenen daadwerkelijk hetzelfde effect als oestrogeen, het vrouwelijke hormoon? Het blijft onduidelijk. De KWK Kankerbestrijding is in ieder geval van mening dat je geen kanker krijgt van deodorant. Mocht je toch nog twijfelen? Kies dan voor producten waar geen parabenen in zitten.

Douchegel
Kun jij maar geen genoeg krijgen van die heerlijke geurende douchegel of shampoo? De kans bestaat dat er ook een ‘luchtje' zit aan deze beautyproducten. Deze kunnen namelijk schadelijke formaldehyde bevatten. Het positieve van deze chemische stof is dat het ontsmettend effect heeft. Het nadeel is dat het allergieën kan veroorzaken. Een andere stof waar je op kun letten is triclosan. Deze stof zou schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kind, maar volgens onderzoekers is dat alleen het geval bij hoge doseringen.

♥ Annemieke

Reacties